Nem találsz valamit az oldalon vagy a fórumon? Írd be ide:

Rólunk mondtátok: Tetszik, hogy itt sokan vagyunk. - Megyeri Barbara

Használt smart gumi vásárlási tippek

Az autónk egyik legfontosabb kelléke a gumi. Ha javasolhatnánk, akkor mindig új gumit vásároljunk, megbízható eladótól. Azonban, ha éppen nincs keret az új gumikra, akkor jól nézzük meg, hogy mit veszünk használtan, mert a profilmélység (barázdák mélysége) még semmire sem garancia. Hiába jó mélyek a barázdák a vásárolni kívánt használt gumikon, attól az még lehet életveszélyes!

Először a megfelelő méretet kell kiválasztanunk az autónkhoz, melyet a smart gumi és felni méretek cikkünkben találsz, ahol kikeresheted a felnidhez való pontos gumiméretet. A legtöbb esetben a smartra más-más gumiméret való előre és hátra.

A profilmélységen kívül a gyártási ideje ugyanolyan fontos. Hiába használták keveset a gumit, hiába tárolták megfelelően, a régi gumik már nem úgy viselkednek, mint az újak és bizony a smartunk, magunk és utasunk testi épsége is bánhatja, ha nem figyelünk oda. Idővel a gumi elöregszik, megkeményedik. Megnövekszik a féktávolság, nem tapad úgy az autó, ahogy kellene, könnyen megcsúszhatunk és arról nem is szólva, hogy könnyebben kaphatunk defektet - a legtöbb smartban nincs pótkerék! Amit megspóroltunk a használt gumin, az többszörösen kifizetjük az autómentőre és a keletkezett kár javíttatására.

Miután meggyőződtünk róla, hogy a vásárolni kívánt használt smart guminak megfelelő a mérete és a profilmélységet is ellenőriztük, akkor jöhet a mindent eldöntő kérdés; Mikor gyártották, vagyis mi a DOT száma?

"Az Amerikai Szállítmányozási Hivatal - Department of Transportation - előírása szerint minden abroncson, ami megfelelt a szigorú teszteken, fel kell tüntetni egy sor kód mellett azt is, mikor készült. Ez az úgynevezett DOT-szám, aminek a vége tartalmazza az igazán fontos adatokat."

Hol található a DOT szám és hogyan kell értelmezni?

A DOT számot általában a gumiabroncs külső oldalán találod, mely egy 4 szegyű szám. Az utolsó kettő a gyártás évét, az első kettő pedig a gyártás hetét jelöli. Tehát a képen látható használt smart gumit 2002. 42. hetében gyártották. Ezt mi már ingyen sem fogadnánk el, nemhogy az autónkra tegyük, hiszen nagyon régi!

Az abroncsot érdemes 6-7 éves korában lecserélni. Ha egy 5 éves használt abroncsot veszel, akkor számolnod kell vele, hogy 1-2 éven belül ismét venned kell másikat. Ha jól utánaszámolsz bizonyos esetekben jobban megéri az új gumi.

Előre gondolkodni mindig kifizetődő, hiszen nyári gumit télen, télit pedig nyáron érdemes venni, hiszen akkor jóval olcsóbbak.


Használt téli és nyári smart gumikat az Adok-Veszek használt smart alkatrészek rovatban is találsz.